Antoni Muntadas

Biografia

Artista multidisciplinari que ha orientat el seu àmbit de treball vers els mitjans de comunicació de masses: la fotografia, el vídeo, les publicacions, Internet i instal·lacions multimèdia. Pioner en l’art conceptual a Catalunya, ha establert llur pràctica i investigació en el terreny dels “media” i en la relació d’aquests amb l’estètica i l’ètica. El seu treball està implicat en temes socials, polítics, econòmics i de comunicació, com és la relació entre l’espai públic i privat, i en investigacions dels canals d’informació, practicant una resistència activa davant la manipulació dels mitjans.

Va ser el representant espanyol a la Biennal de Venècia de 2005 transformant el Pavelló Espanyol  en el Pavelló “On Translation”,  sèrie en la que treballa desde 1995.

Seguir llegint...

Antoni Muntadas va cursar estudis a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona i al Pratt Graphic Center de Nova York, ciutat on resideix des de 1971. Ha impartit i dirigit seminaris a diverses institucions d’Europa i els Estats Units, incloent l’Escola Nacional de Belles Arts de París, les de Bourdeaux i Grenoble, la Universitat de Califòrnia a San Diego, la Cooper Union de Nova York i la Universitat de Sâo Paulo. Ha estat artista resident i professor a diversos centres d’investigació i educació, com Visual Studies Workshop de Rochester (USA), el Banff Center de Canadà, Arteleku a Donosti, Le Studio National des Arts Contemporaines Le Fresnoy (Lille Metropol), i la Universitat de Western Sydney. Ha rebut diversos premis i beques, tot incloent els de la Solomon R. Guggenheim Foundation, The Rockefeller Foundation, The National Endowment for the Arts, The New York State Council on the Arts, Ars Electronica, Laser d’Or, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya i el Premio Nacional de Artes Plásticas atorgat per l’Estat espanyol el 2005. Actualment és professor invitat del Programa d’Arts Visuals de l’Escola d’Arquitectura del MIT a Cambridge (MA) i de l’Institut Universitari d’Arquitectura del Veneto de Venècia.

Ha presentat el seu treball a museus i ciutats de tot el món, entre els quals:

Arad Museum, Romania; Centre D’Art Contemporain, Brussel·les; FACT, Foundation for Art and Creative Technology, Liverpool; Fundação de Serralves, Porto; Fundació Antoni Tàpies, Barcelona; Generali Foundation, Viena; Musée de Strasbourg; Indianapolis Museum of Art; Institute of Technology, Cambridge, Massachusetts; IVAM – Centre del Carme, València; Kunstverein i Kunsthaus, Hamburg; Los Angeles Institute of Contemporary Art; MACBA, Barcelona; Musée d’Art Contemporain Bordeaux ; Musée d’Art Contemporain de Montréal; Musée National d’Art Moderne -Centre Georges Pompidou, París; Museo de Arte Moderno, Buenos Aires; Museo Nacional Reina Sofía, Madrid; Museu de Brasília; Museum Of Contemporary Art, Los Angeles; Museum of Contemporary Art, Ludwig Museum, Budapest; Palazzo delle Esposizioni, Roma; Solomon R. Guggenheim Museum, Nova York; Spiral Garden, Tokio; Stedelijk Museum, Amsterdam; The Museum of Modern Art, Nova York; The New Museum of Contemporary Art, Nova York; Washington Projects for the Arts; Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam, etc.

D’altra banda, ha participat en grans esdeveniments d’art contemporani, tals com:

51 Biennal de Venècia (2005 i 1976); Gwangju Biennale, Corea del Sud (2004); Taipei Biennial, Taiwan (2002); VII Biennal de L’Havana (2000); Documenta X, Kassel (1997); 3ème Biennale de Lyon (1995); Whitney Biennal, Nova York (1991); 17a Biennal de São Paulo (1983); XVI Biennal de São Paulo (1981); XLII Biennale de Venècia (1980); Documenta 6, Kassel (1977).

Obres