Antoni Miralda

Biografia

Després d’estudiar enginyeria tècnica a Terrassa, es va traslladar a París al 1962, on va formar part del que es coneix com el “Grup Català de París” junt amb Joan Rabascall, Jaume Xifra i Benet Rossell, i amb ells va iniciar la recerca i experimentació de noves expressions artístiques com l’art comunitari. Allà va ser també on va començar a desenvolupar el “Eat Art” en col·laboració amb Dorothée Selz i a introduir a les seves obres les tradicions culinàries locals i a començar a crear “escultures de menjar”, treballant amb materials orgànics i amb objectes i elements de la cultura popular, que segons ell, “estan morint degut al món modern de la cultura internacional del menjar ràpid i a les comunicacions electròniques”.

Al 1971 va traslladar-se a Nova York, on va realitzar nombroses accions algunes d’elles en col·laboració amb Antoni Muntadas.

Seguir leyendo...
De 1986 a 1992 va desenvolupar el “Honeymoon Project” ideat per celebrar i representar a diferents escenaris/ciutats del món, el casament imaginari entre el monument de Cristòfol Colom de Barcelona i l’estàtua de La Llibertat de Nova York, celebrant-se una sèrie de actes i cerimònies relacionades amb el tema de l’enllaç, la lluna de mel i els regals.

Com ha succeït quasi sempre en els seus treballs, a l’artista no li interessa l’exhibició “objectual” de l’art, doncs per ell, l’experiència artística es basa en això, en experiència. Així doncs, aviat, la majoria de les obres es convertiran en accions, recreacions d’ambients o “performances” on la participació i complicitat de la col·lectivitat /l’espectador té un paper predominant. Les obres, aleshores, es desenvolupen a partir d’un diàleg intergeneracional i social, que bàsicament és un intercanvi cultural, obert a tota classe de col·laboració.

A mena d’antropòleg, doncs li interessa l’home en quant a ser social, en quant a part d’una comunitat, Miralda idea llurs treballs al voltant de la recerca, el coneixement i difusió de l’identitat i el sentiment col·lectiu, aspectes que per l’artista sobreviuen en un munt de tradicions i “receptes” culinàries de la cultura i saviesa popular, i que es manifesten universalment a través de la festa, la celebració i la representació de rituals i cerimonials.

En altres ocasions, l’artista, acèrrim pacifista i antimilitarista, estableix una dicotomia entre allò divertit i la crítica social, allò tradicional i allò modern, entre la festa i el drama, entre la pau i la guerra, utilitzant l’ironia i la reducció a l’absurd com a ingredient principal.

Els seus projectes s’han presentat a diferents contextos, com Documenta, o com l’exposició retrospectiva que va organitzar la Fundació “La Caixa” de Barcelona junt amb l’Institut Valencià d’ Art Modern – IVAM de València, passant per la Biennal de Venècia. Per altre banda, les intervencions realitzades als carrers de París, Nova York, Miami, Kansas City o Las Vegas, entre altres, han presentat llur obra al gran públic.

Antoni Miralda resideix entre Barcelona, Miami i Nova York i a l’any 2000 fou el creador i director artístic del “Food Pavilion” de la Expo Universal 2000 a Hannover, Alemanya.

Actualment, els seus esforços, es centre en la creació del Food Culture Museum a Barcelona. Un Centre Internacional de la Cultura del Menjar, que acollirà i divulgarà art, ciència, degustacions i reunirà a través de l’experimentació i el diàleg totes les dimensions culturals del menjar.

Obres